Vitaminer og mineraler

Vitaminer og mineraler er næringsstoffer, der styrker din krop på forskellige måder. Man vil typisk få vitaminer og mineraler gennem en sund og varieret kost – men i nogle tilfælde vil det være godt med et supplement i form af kosttilskud.

Hvad er vitaminer? 

Vitaminer er organiske stoffer, der enten er kategoriseret som vandopløselige eller fedtopløselige. Du kan læse mere om denne forskel længere nede i dette indlæg.

Hvad er mineraler?

Modsætningsvis er mineraler uorganiske stoffer fundet i jord og vand. Derfor optages de typisk af planter og dyr – hvorfra mennesket så naturligt får adgang til mineralerne. Vi kan dog også få adgang til mineraler gennem kosttilskud. 

Hvilke vitaminer bør man ikke tage sammen?

For at få det optimale ud af dine vitaminer og mineraler skal du være opmærksom på, i hvilken sammenhæng du indtager dem. 

Calcium modvirker for eksempel kroppens optagelse af jern. Du bør derfor ikke tage calcium- og jerntilskud samtidigt. Du bør ligeledes undgå calcium-holdig mad, inden du indtager jerntilskud.

Til gengæld vil C-vitamin hjælpe din krops optagelse af jern – derfor kan du med fordel drikke et glas appelsinjuice, når du tager dit jerntilskud. 

Indtagelse af store mængder mineraler på samme tid kan konkurrere med hinanden. På den måde kan kroppen ikke absorbere mineralerne fuldt ud, og du mister dermed deres fulde potentiale.

Det er for eksempel tilfældet med tilskud af calcium, zink og magnesium. Hvis du er blevet anbefalet at tage disse mineraler, skal du forsøge at indtage dem på forskellige tidspunkter. 

Ellers vil mineralerne konkurrere med hinanden om at blive optaget i kroppen – med det resultat, at kroppen ikke får optaget hvert mineral fuldt ud. 

Hvornår skal man tage sine vitaminer?

Mange spiser deres vitaminer om morgenen, for så er det husket. Men du kan også sagtens spise dem om aftenen i forbindelse med din aftensmad. Det vigtigste i denne sammenhæng er, at du tager dine vitaminer i forbindelse med et hovedmåltid, da fedtopløselige vitaminer skal opløses i fedt under fordøjelsen for at blive optaget bedst i kroppen.

Du kan eventuelt indtage én vingummibjørne om morgenen og én vingummibamse om aftenen. Eller blot indtage to vingummibjørne ved ét hovedmåltid. 

Vandopløselige vitaminer

Vandopløselige vitaminer dækker over B-vitaminer og C-vitaminer. Eftersom de er vandopløselige, skal vi have B- og C-vitaminer hver dag; netop fordi kroppen ikke kan lagre dem. 

Fedtopløselige vitaminer

Fedtopløselige vitaminer dækker over disse vitaminer:

  • A-vitamin
  • D-vitamin 
  • E-vitamin
  • K-vitamin

At vitaminerne er fedtopløselige betyder, at de sætter sig i kroppens fedtdepoter. Derfor kan man indtage for mange af disse vitaminer – netop fordi de ophober sig i kroppen.

I modsætning hertil vil indtagelse af for mange vandopløselige vitaminer blot blive udskilt med urinen.

Efterlad en kommentar

Alle kommentarer modereres, før de offentliggøres