Omega 3 er godt for hjerne og hjerte

Omega 3, også kendt som omega 3 fedtsyrer eller fiskeolie, tilhører en type fedtsyrer, som kroppen ikke selv kan danne og derfor skal have tilført udefra.

Fedtsyrerne i omega 3 bruger kroppen til at opbygge vigtige cellekomponenter i både hjerne og hjerte. 

Vi har gjort det let at få et naturligt tilskud af de vigtige, flerumættede fedtsyrer - VitaYummy Omega 3 indeholder både DHA og EPA. Med kun to lækre vingummibjørne om dagen får du et fornuftigt supplement til kosten.

Smagen på VitaYummy Omega 3 gør det let for både voksne og børn at huske at få det daglige tilskud - og vi hører i øvrigt fra mange forældre, at børnene hjælper med at huske på at få deres VitaYummy Omega 3 hver dag. Måske skyldes det den velsmagnede bjørneform?

Vegansk omega 3

Hvis du ikke spiser fisk, men stadig vil opnå de positive effekter af de vigtige vitaminer, mineraler og fedtstoffer, vil et ekstra tilskud af omega 3 være en oplagt løsning. 

Spiser du fx plantebaseret, vil et omega 3 tilskud fra VitaYummy være et fantastisk supplement til din daglige kost. Vores omega 3 tilskud er nemlig lavet på alger, og derfor egner de sig til dig med en plantebaseret og vegansk livsstil. 

Hvor meget omega 3 om dagen?

Vi skal gerne have omkring 350 g fisk om ugen, anbefaler Fødevarestyrelsens officielle kostråd. Heraf skal 200 g være “fed fisk” — blandt andet laks, makrel og sild. 

Fisk og skaldyr indeholder nemlig vigtige vitaminer, mineraler og fedtstoffer; heriblandt vitamin D, jod, selen og omega 3 fedtsyrer. Fede fisk er rige på netop omega 3 og vitamin D. 

Hvis du finder det vanskeligt at holde varieret sin kost og et konsistent indtag af fisk og skaldyr, i forhold til den anbefalede mængde fisk i løbet af en uge, kan det være gavnligt med et tilskud. 

Et tilskud af omega 3 er et godt supplement til den travle hverdag, så du dermed kan følge de anbefalede kostråd og ikke hele tiden bekymre dig om, at du ikke spiser nok fisk. 

Hvad er omega 3?

Omega 3 er en såkaldt flerumættet fedtsyre, og der findes både plantebaserede og marine omega 3-fedtsyrer. Der findes forskellige typer af omega 3. Den plantebaserede omega 3-fedtsyre ALA omdannes til EPA og videre til DHA, før kroppen kan drage nytte af dem. Vi danner ikke ALA selv, så den skal tilføres via kosten. 

ALA fedtsyren findes i fx nødder, planteolier og frø, men det er især de marine omega 3-fedtsyrer EPA og DHA, som kroppen har nytte af. EPA og DHA finder man især i fede fisk (fx laks, sild og makrel) samt skaldyr. 

Se, hvordan du i øvrigt vedligeholder et normalt immunforsvar her (linker til det, jeg har skrevet)

Hvad er omega 3 fedtsyrer godt for?

Fedtsyren DHA findes i kroppens cellemembraner og derfor også i hjernen. DHA udgør fx 20 % af hjernens fedtstoffer og er vigtig både for hjernens opbygning og funktion, vores humør og hukommelse. DHA er også en vigtigt byggesten i nethinden, som modtager de billeder vi opfatter og sender videre til hjernen. 

Gravid og omega 3 fedtsyrer 

Som gravid hører man mange “tips og tricks”. Fx at man skal ‘spise for to’, og at man skal undgå visse typer af skimmelost, råt kød, og alkohol. Men også at man skal undgå fisk fra visse områder.

Mere præcist anbefales det, at man spiser efter de anbefalede kostråd. Ifølge NNR er anbefalingen til gravide og ammende et omega 3 indtag på 1%, hvoraf de 200 mg dagligt bør være DHA. 

Der er efterhånden lavet en del undersøgelser på omega-3 indtag hos gravide/ammende. Blandt andet ved man, at moderens indtag af omega 3 fedtsyren DHA bidrager til en normal udvikling af hjerne og øjne hos fostre, og hos spædbørn der ammes.

Omega 3 fedtsyrer og plantebaseret kost

Hvis du spiser plantebaseret, kan det være svært at få tilstrækkeligt med EPA og DHA fedtsyrer.  Vi danner nemlig ikke ALA selv, så den skal tilføres gennem kosten fx via olier.  

Kroppen bruger ALA til at danne EPA og DHA, som er vigtigt for kroppen og hjernen. EPA og DHA findes mest i fisk, så hvis du som så mange danskere forsøger at spise flere grøntsager og mindre kød, men måske glemmer fisk og skaldyr, kan et supplement med omega 3 bidrage til at vedligeholde niveauet af ALA. 

VitaYummi Omega 3 er lavet på alger, så de er veganske.

Se mere om VitaYummy Omega 3 her

Omega 3 uden fiskeopstød

Det er alment kendt, at der kan være en udfordring med ‘fiskebøvser’ eller fiskeopstød efter indtagelsen af Omega 3. Det undgår du med VitaYummy Omega 3.

VitaYummy Omega 3 er nemlig algebaserede. Det gør, at du undgår opstød med smag af fisk

Efterlad en kommentar

Alle kommentarer modereres, før de offentliggøres