Kvinder der inspirerer: Emma Due Bitz

Vi er utrolig stolte af at byde Co-Founder & Partner af Female Invest, Emma Due Bitz, hjertelig velkommen til denne måneds udgave af 'Kvinder der inspirerer'. Emma har altid haft lysten og drivet til at lære noget nyt, og da hendes mandlige venner ikke havde overskud til at sætte hende ind i investeringsuniverset, så begav hun ud i det selv. I dag driver hun Female Invest sammen med sine to kvindelige samarbejdspartnere. Female Invest er et fællesskab, der handler om at give kvinder styrke, inspiration og motivation til at tage ejerskab over deres økonomi. I dette blogindlæg kan du blive klogere på investeringsuniverset, samt få Emma's bedste tips til at komme i gang med at investere.
1. Vil du introducere dig selv, og fortælle om Female Invest konceptet?

Mit navn er Emma, og jeg er en af de tre medstiftere af Female Invest. Jeg har altid interesseret mig for den finansielle industri, og allerede efter gymnasiet blev jeg studentermedhjælper hos Nordea og fandt hurtigt ud af, at der var mange mennesker, som tjente rigtig mange penge ved at have dem investeret.

Ofte når kvinder mistede deres mænd, så stod de med en formue, som de ikke vidste, hvordan blev forvaltet eller skulle forvaltes. Jeg tænkte, at det ikke kunne være så svært at aktivere de her kvinder. Arrangementerne i banken var ofte meget kedelige, og det måtte man simpelthen kunne gøre bedre og mere interessant for at ramme lidt bredere. Senere, da jeg fik et job som børsmægler slog det mig, at selvom jeg havde alle forudsætninger for at komme i gang med at investere, så kunne jeg bare ikke komme i gang. Hvis jeg havde det sådan, hvordan ville andre uden de samme forudsætninger så komme i gang?

Jeg møder ofte kvinder, som har eller havde det på samme måde som mig – at man gerne vil i gang, men ikke ved hvordan man starter. Jeg synes, at det var ærgerligt at falde ned i den stereotype fælde, så det måtte jeg gøre op med. Gennem mit studie på CBS lærte jeg Camilla og Anna-Sophie at kende. Vi kendte ikke hinanden i forvejen, men passionen og vores fælles interesse for investering førte os sammen.

Female Invest udspringer derfor fra vores egne erfaringer om investeringer, hvor vi altid har følt os ret alene i investeringsuniverset. Vi havde brug for et fællesskab, hvor vi kunne dele vores tanker omkring penge og økonomi med andre kvinder. Vi fandt hurtigt ud af, at der var stor efterspørgsel på dette, og det er grundstenen i Female Invest.

Vi startede med at være en eventbaseret virksomhed. Vi afholdt en masse foredrag rundt omkring i landet, men lige pludselig kunne vi ikke følge med, da det krævede meget kørsel mellem Jylland, Fyn og Sjælland. Det var ikke så effektivt, og derfor begyndte vi at arbejde med at gøre Female Invest digitalt og række ud til flere mennesker. Det blev senere til vores online univers, hvor man kan købe adgang til vores webinarer med eksperter inden for forskellige temaer og emner. Der er også et strukturerede læringsunivers med en masse spændende indhold, som både tager dig igennem privatøkonomi, investering, og karriere. Vi har også vores blog og communtity, hvor man kan skrive med andre kvinder.

 

2. Hvad ønsker I at opnå gennem jeres forum/platform?

Vi ønsker at inspirere og opfordre kvinder til at tage hånd om deres økonomi. Hvis vi ikke investerer vores penge, så bliver vores penge mindre værd, dels fordi vi betaler mange penge i gebyr til banken og dels på grund af inflation. Det vigtige er ikke at blive millionær, men at opretholde værdien af de penge, vi har. Man behøver heller ikke at være millionær for at komme i gang med at investere – investering er for alle. Hvis man har en langsigtet tilgang til det, så kan det akkumulerende afkast over tid få en stor positiv betydning for din økonomi. 

 

                                   

 3. Hvad betyder community for jer?

Det betyder fællesskab! Vi drømmer om at skabe et endnu større movement globalt. Sidste år lavede vi kampagne, der hedder #BeatTheGap, hvor kvinder med forskellig baggrund blev filmet fra alle kontinenter i verden. Kampagnen var med til at sætte fokus på finansiel ulighed, og hvad vi gør for at være med til at lukke det. Vi har alle sammen et fælles ansvar, og vi vil gerne være med til at løfte hinanden på det aspekt.

Når du er medlem, så bliver du automatisk en del af vores community og et forum, hvor man kan skrive med hinanden og stille spørgsmål – lidt ligesom en facebook gruppe. Vi har medlemmer i 57 forskellige lande. Vi vil rigtig gerne have en større del af vores medlemmer udenfor Danmark, fordi finansiel ulighed ikke kun er gældende i Danmark, men i hele verden.

 

 4. Hvem eller hvad inspirerer dig?

Jeg er altid superkedelig, når jeg får stillet det spørgsmål, fordi jeg kan ikke rigtig sætte ord på det. Jeg tror altid, at det der har drevet mig fremad er, at jeg gerne vil bevise over for mig, at jeg godt kan, hvis bare jeg tør kaste mig ud i det. Kvinder bliver ofte undervurderet både ift. kompetencer, men også i investeringsbranchen. Det har jeg bare haft en lyst at gøre op med, da det ikke er korrekt. I starten, da jeg begyndte at interesse mig for investering og snakkede med mine drengevenner, så talte de meget hen over hovedet på mig. Det var egentlig ikke, fordi de ikke ville forklare mig det, men de havde ikke rigtig tålmodighed til at sætte sig ned og snakke om de basale ting med mig. Jeg følte mig undervurderet og ikke inkluderet i den sammenhæng, og det har været med til at drive mig frem. Jeg ville ikke acceptere den præmis.

5. Hvad og hvor meget kræver det at komme i gang med at investere?

Der findes rigtig mange forskellige typer og måder, hvorpå man kan investere – alt fra aktier, investeringsforeninger til ETF’er. Vi fortæller om fordelene og ulemperne ift. hvilke investeringer, man bør gøre sig på vores platform. Man kan komme i gang for et relativt lille beløb på 3000 kr. som kan hjælpe en med at lære mekanismerne, der er i spil. Vi prøver at gøre op med myterne om, at man skal have en kæmpe formue, at det er tidskrævende og at man skal påtage sig en kæmpe risiko, fordi der netop er mange måder hvorpå, man kan afdække sin risiko.

Jeg synes helt klart, at man skylder sig selv at sætte sig ind i markedet, men man behøver ikke at vide alt om alt - på et tidspunkt bliver man også bare nødt til at springe ud i det, og så må man lære derfra. Selvfølgelig skal man tænke over hvad tidshorisonten er, hvor mange penge man vil investere, og hvordan man vil investere. Der er nogle helt basale ting og begreber, som man er nødt til at forstå. Du kan ringe til din bank og få dem til at oprette et depot, eller gøre det via Nordnet, som er en investeringsplatform. Det kan virke uoverskueligt, men når først du er kommet i gang, så er det let at forstå. Det er vigtigt at forstå, hvad en virksomhed tjener penge på og hvad deres forretningslogik er, før man begynder at investere i den. Hvis der er noget, man ikke forstår, så skal man ikke investere i det. Jeg tror, at vi alle sammen ved noget om noget eller har en interesse inden for et specifikt område, som man kan starte med at kigge ind i. Det tager lige lidt tid at bygge sin portefølje op.

6. Hvad er dine tre bedste råd til at komme i gang med at investere?
  • Vi anbefaler at blive medlem hos os, da vi giver en grundig introduktion til investeringsmarkedet, adgang til en masse spændende og lærerige webinarer og et forum, hvor det er muligt at interagere med andre.
  • Find en handelsplatform og opret et depot. Det giver dig muligheden for at klikke lidt rundt og blive komfortabel med platformen.
  • Kig ind i investeringsforeninger eller ETF’er, da de er de mest sikre steder at starte, hvis man er helt ny på aktiemarkedet. Men før jeg gjorde det, så ville jeg deltage i et webinar om, hvad de forskellige typer er.
  • Start ud med en lille sum penge, som man godt kan tåle at tabe, for så lærer man sig selv og markedet bedre at kende. Kan man sove godt om natten? Tør jeg påtage mig noget mere risiko eller det er faktisk slet ikke så farligt som jeg troede?
  • Lad være med at tro, at du skal have mange penge, at det er tidskrævende og at du skal være ekspert, fordi det behøver man ikke: Bare spring ud i det.

 

 7. Hvordan er det at være kvinde på investeringsmarkedet i dag?

Der er kommet helt enormt mange kvinder ud på aktiemarkedet det seneste år, og især efter corona, hvor flere kvinder så muligheden for at komme ind på aktiemarkedet. Vi ser også en forskel på, hvordan mænd og kvinder investerer. Hvor kvinder er bedre til at holde fast i deres aktier, når de først er kommet i gang, handler mænd som udgangspunkt oftere. Det giver på lang sigt kvinder et bedre afkast idet de undgår at en masse gebyrer trækker deres samlede afkast ned. Vi kan lære noget af mændene ved at springe ud i at investere lidt hurtigere, men de kan også lære noget af os kvinder.

8. Er der nogle typer af aktier, der er bedre at investere i end andre? 

Aktier er inddelt i caps. C25 dækker over de 25 største børsnoterede selskaber i Danmark. Derudover findes der Large Cap, Mid Cap og Small Cap. Som nybegynder kan det være en god idé at orientere sig imod selskaber som ligger i C25. Der er ofte store likvide selskaber, som fx Novo Nordisk, DSV og Vestas. De har høj volumen og aktivitet i form af køb og salg af aktier. Jo længere ned i caps du kommer, desto større risiko påtager du dig, da du ofte ser en større volatilitet i de mindre selskaber. Vi plejer at sige til folk i opstarten, at ”gråt er godt”. Vælg hellere det kedelige og sikre. Når du har fået mere erfaring og lært dig selv bedre at kende som investor, så kan man bedre påtage sig noget mere risiko og udfordre sig selv. Det kan jo også være, at man netop ved en masse om et bestemt område, eller der er en ny virksomhed, som man gerne vil købe sig ind i. Mit bedste tip til en nybegynder er at få en positiv oplevelse, og det vil man med størst sandsynlighed få, hvis man starter med de store selskaber. 

 9. Hvornår bør man købe og sælge sine aktier?

Hvis man har en langtidshorisont, så er det plus fem år. Det betyder ikke, at du ikke må sælge den efter to år. Grunden til man siger fem år er, at hvis der nu skulle ske noget og markedet falder, så tager det historisk set 3-5 år for aktiemarkedet at bounce tilbage i, og du er derfor sikker på at bibeholde din værdi.

10. Hvilke egenskaber kendetegner en god investor?

Is i maven og tro på sig selv – Warren Buffet er et stort ikon inden for investering og hans bedste råd til andre er ”køb, når andre sælger – sælg, når andre køber”

Leave a comment

All comments are moderated before being published