Vedligehold dit immunforsvar

Hvis du stiller spørgsmålet ‘Hvad er immunforsvar?’, så er svaret, at immunforsvaret er din krops naturlige skjold mod sygdomme. Immunforsvaret går i gang, når din krop bliver angrebet af virus eller bakterier. Hvis du bliver forkølet, er det immunforsvaret, der går i gang med at bekæmpe virus for at gøre dig rask. 

Et godt sted at starte, hvis du ønsker at vedligeholde et normalt immunforsvar, er at spise en varieret og nærende kost. Hvis du er i tvivl om, at din krop kunne have gavn af kosttilskud, kan du konsultere en læge, som kan vejlede dig til en gavnlig kombination af kosttilskud. Hos VitaYummy har vi et bred udvalg af basale kosttilskud, som er naturlige og veganske, men som tilmed smager godt. Yderligere har vi ét specifik produkt, der bidrager til at vedligeholde et normalt immunforsvar. Nemlig vores VitaYummy Immune

Derudover har vi hørt fra flere forældre, at de har haft udfordringer med at få deres børn til at spise sundt og varieret, og at de derfor har været glade for vores vingummibjørne og multivitaminer til børn. To stk., som er vores anbefaling, naturlige og veganske vingummibjørne med frugtsmag har været et hit blandt børnene. Eventuelt kombineret med vores veganske omega-3, som er lavet på alger, men som naturligvis stadig smager dejligt. 

Normalt immunforsvar

Kroppen kan ikke selv danne B12, så det skal tilføres med kosten eller med et kosttilskud. 

For rigtigt mange mennesker kommer et godt immunforsvar af sig selv. Med en sund kost og et liv i balance er immunforsvaret ikke noget, de tænker over. Men hvis du som mange andre har svært ved få varieret kosten nok, så kan et supplement med vitaminer bidrage til at vedligeholde dit immunforsvar.

Der er forskellige ting, du selv kan gøre for at vedlige dit immunforsvar. Er du i tvivl, kan du bl.a. konsultere din læge for vejledning angående, hvilke vitaminer, der kunne være gavnlige for din krop. Et eksempel kunne være, at din krop ville have godt et supplement i form af B12 vitamin.

 

B12-vitamin bidrager nemlig til immunforsvarets normale funktion og bidrager til:

 • At mindske træthed og udmattelse
 • Et normalt energistofskifte
 • En normal psykologisk funktion
 • Nervsystemets normale funktion

Hvis du ønsker at vide mere om emnet, så har vi skrevet et længere blogindlæg om multivitamin og B12. Følg linket eller find det på vores blog i menuen. 

Hvad kan påvirke immunforsvaret?

Der er perioder, hvor ens immunforsvar oftere er påvirket, f.eks. hvis du: 

 • Arbejder mere og sover mindre eller dårligere
 • Spiser en meget ensidig eller næringstom kost 

Sund livsstil: 4 gode råd til at vedligeholde dit immunforsvar 

Der er vigtigt at nævne, at der ikke findes en konkret opskrift på en sund livsstil, som gælder for alle er. Det er meget individuelt, og hvis du er i tvivl, kan du med fordel søge vejledning hos en læge eller ekspert. Vi har dog kommet med fire generelle råd, som bidrager til at opretholde et normalt immunforsvar. 

 • Sørg for at få din nattesøvn. Om natten regenererer vores krop og celler sig, nervesystemet repareres, og vigtige hormoner udskilles. En god nattesøvn er således en vigtigt faktor i en krop i balance og dermed at vedligeholde immunforsvaret.
 • Ta’ det roligt og husk at holde pauser i løbet af dagen. Frisk luft og bevægelse i løbet af en meget stillesiddende dag bidrager til bedre generel velvære. 
 • Hvis du vil slå to fluer med ét smæk, så bevæg dig udendørs. En gåtur i frokostpausen eller efter job er med til at vedligeholde dit immunforsvar. Du får både D-vitamin og motion på én og samme gang. I naturligt dagslys danner kroppen nemlig D-vitamin i huden, hvilket vedligeholder dit immunforsvar. Fra november til marts kan et supplement af D-vitamin eventuelt dog være nødvendigt, siger fødevarestyrelsen. 
 • Spis sundt og varieret. Vi ved det godt, og der kommer jævnligt kostråd, der hjælper os til at huske på det. Men kosten er et godt sted at vedligeholde dit immunforsvar. Sunde råvarer og en variation i din kost er en god måde at få dækket størstedelen af de vitaminer, der er gode for din sundhed. Især frugter og grøntsager, der eksempelvis er rige på C-vitaminer, medvirker til at vedligeholde dit immunforsvar. Se kostrådene her.

Hvad er C-vitamin godt for?

C-vitamin har en medvirkende effekt til, at immunforsvaret fungerer normalt, ligesom netop C-vitamin bidrager til: 

 • At mindske træthed og udmattelse
 • En normal psykologisk funktion
 • Nervesystemets normale funktion
 • At vedligeholde immunforsvarets normalt funktion under og efter fysisk træning
 • Dannelsen af kollagen, som medvirker til en normal funktion af hud, brusk, knogler tænder
 • At beskytter cellerne mod oxidativt stress
 • Et normalt energistofskifte

C-vitamin er en vandopløselig vitamin. Derfor skal vi have C-vitamin hver dag, for kroppen kan ikke lagre det. Overskud af c-vitamin udskilles gennem urin. Søger du mere viden om denne verden, kan du med fordel læse vores indlæg om vitaminer og mineraler på vores blog

Leave a comment

All comments are moderated before being published