Multivitamin og B12-vitamin

At få dækket sit daglige behov for vitaminer og mineraler er et udgangspunktet for at vedligeholde sin krop og sit immunforsvar. I perioder hvor det kan være sværere at spise varieret og alsidigt kan det være en god ide at supplere kosten med et kosttilskud, fordi kroppen ikke selv danner visse vitaminer og fedtsyrer - fx B12, som derfor skal tilføres via kosten eller kosttilskud. 

VitaYummy Adults Multivitamin indeholder 100% B12 vitamin oven i en unik sammensætning af andre gode vitaminer samt folsyre, som bidrager til at mindske træthed og udmattelse. 

Hvad er multivitamin og B12 godt for?

At dække kroppens totale vitaminbehov er et godt udgangspunkt for et liv i balance. Udover at få dækket dit behov for mineraler, fedtsyrer og vitaminer, er gruppen af B-vitaminer vigtige, da denne gruppe af vitaminer fungerer som et hjælpeenzym, der assisterer kroppens processer. 

B12 er en betegnelse for en gruppe stoffer, der også går under navnet kobalamin. Kroppen kan ikke selv danne B12, så det skal tilføres med kosten eller med et kosttilskud. Det er især via fisk og planteolier, vi får B12 med kosten.

 I kroppen bidrager B12 til:

 • At mindske træthed og udmattelse
 • Immunforsvarets normale funktion
 • Et normalt energistofskifte
 • En normal psykologisk funktion
 • Nervesystemets normale funktion
 • Normal dannelse af røde blodlegemer

Desuden spiller B12 spiller en rolle i celledelingspocessen. 

Anbefalinger vedrørende mineraler og vitaminer

Mange stiller sig selv spørgsmålet; hvilke vitaminer bør jeg egentligt tage?. Her er det vigtigt at nævne, at der ikke findes en eksakt opskrift på, hvilke vitaminer, der er gode for netop dig. 

Hører du ind under en af nedenstående grupper, kan det være gavnligt, hvis du supplerer din daglige kost med kosttilskud og eventuelt multivitaminer. 

 • Hvis du er veganer
 • Hvis du spiser overvejende vegetarisk  
 • Hvis du er gravid
 • Hvis du vil bidrage til et normalt immunforsvar

Køb multivitaminer til voksne her

Kroppen danner ikke selv alt

En varieret kost er omdrejningspunktet for få dækket det daglige behov for vitaminer og B12, der er udgangspunktet for en krop i trivsel. 

Men der er ting, kroppen ikke selv danner. De skal derfor tilføres udefra via kost eller tilskud på anden vis. Kroppen danner eksempelvis ikke selv omega 3, hvorfor det er en af de fedtsyrer, man bør sikre et indtag af. Hos VitaYummy har vi skrevet et blogindlæg om omega 3, som du finder på vores blog

Multivitamin og B12 bidrager til optimal søvn og velvære

En sund og varieret kost, søvn, motion og en god social trivsel er et godt udgangspunkt, uanset hvor man er i livet. Dog hænder det naturligvis, at nogle af os lever er på farten, hvorfor det kan være svært at spise varieret og få sovet tilstrækkeligt med timer. I dette tilfælde kan et tilskud af multivitaminer og B12 vitaminer bidrage til et bedre velvære samt være med til at vedligeholde et normalt immunforsvar. 

I takt med at årene går, og man bliver ældre, kan det blive sværere for kroppen at danne og optage visse vitaminer - herunder bl.a. B12 vitaminer. Hvis du er i tvivl, om du ville få gavn af et dagligt tilskud af vitaminer, kan du med fordel konsultere din læge.

Hos VitaYummy supplerer vi danskere landet over med bl.a. multivitamin - både til børn og voksne. Vores kosttilskud er naturlige, veganske og smager tilmed godt. Hvis du ønsker et velsmagende alternativ til vitaminer i tabletform, så tag et kig på vores brede udvalg af essentielle kosttilskud

Plantebaseret kost og B12

Eftersom B12 kun findes i animalske produkter, skal personer, der spiser plantebaseret kost være ekstra opmærksom. Der findes B12 i små mængder i nogle vegetabilske produkter, men generelt set findes B12 findes i animalske fødevarer såsom: 

 • Kød
 • Fisk 
 • Mælkeprodukter (mælk, syrnede mælkeprodukter, ost) 
 • Æg
 • Fisk og skaldyr

Det er svært at overdosere med B12, fordi overskydende vitaminer skylles ud med urinen.

Gravid og B12-vitamin

Fordi  B12 bidrager til at cellerne i kroppen kan dele sig, danne DNA og blodceller, kan gravide have gavn af et supplement. Hvis du er gravid, bør du tage en snak med jordemoder og/eller læge, som kan vejlede dig til en gavnlig sammensætning af vitaminer og mineraler. Hos VitaYummy finder du bl.a. kosttilskud af omega-3, som kan være gavnligt, når man er gravid. 

B-vitaminer er vandopløselige

B-vitaminer tilhører de vandopløselige vitaminer. Det betyder dels, at vi bør indtage B-vitaminer hver dag, fordi kroppen ikke kan lagre dem. Og dels at det er svært at overdosere, fordi et eventuelt overskud skylles ud med urinen. Hvis du er i tvivl, om din krop ville have gavn et tilskud af B12 vitaminer eller andet, kan du konsultere dig hos din læge og herefter undersøge muligheder blandt vores supplementer

Læs også blogindlægget: Vitaminer og mineraler

Leave a comment

All comments are moderated before being published